Rechter verbiedt ronselen werknemers door dwangsom op te leggen

De vice president sales vertrekt bij een Amerikaans elektronicabedrijf en gaat aan de slag bij een nieuw opgericht Duits bedrijf. Binnen enkele maanden maken  nog acht medewerkers (een HR-medewerkster en zeven salesmensen) van het bedrijf dezelfde overstap. Het Amerikaans bedrijf vermoedt dat de ex vice president sales deze medewerkers heeft benaderd om ook in dienst te treden bij het Duitse bedrijf. Daarnaast is er een verdenking dat de man, ondanks een geheimhoudingsbeding en een relatiebeding, ook klanten van zijn voormalige werkgever benadert voor commerciële doelen.  

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De kantonrechter stelt het Amerikaanse bedrijf in een kort geding deels in het gelijk. Het Duitse bedrijf wordt verboden om nog werknemers van het Amerikaanse bedrijf in dienst te nemen en twee ex-medewerkers mogen geen oud-collega’s meer proberen weg te lokken.

Alle oud-werknemers van het Amerikaanse bedrijf hebben een overeenkomst getekend met  een geheimhoudingsbeding, een relatiebeding en een anti-ronselbeding (een beding dat verbiedt om betrokken te zijn bij het weglokken van werknemers).

Onrechtmatig handelen

Hun oude werkgever eist daarom eerst in een brief dat alle ex-werknemers stoppen met het overtreden van deze bedingen en vraagt hen om dit ook schriftelijk te bevestigen. Het Duitse bedrijf wordt dringend verzocht om te stoppen met alle activiteiten, waarbij de kennis en relaties van het Amerikaanse bedrijf worden misbruikt voor eigen gewin.

De schriftelijke bevestigingen van de oud-werknemers komen er niet. Daarom stapt de oud-werkgever naar de kantonrechter. Het bedrijf is van mening dat de ex-werknemers in strijd handelen met hun contractuele verplichtingen en onrechtmatig handelen. Ook vindt het Amerikaanse bedrijf dat de nieuwe werkgever een onrechtmatige daad pleegt door dit te faciliteren en uit te lokken en door daarvan te profiteren.

Het bedrijf verzoekt daarom dat het zowel ex-werknemers als de nieuwe werkgever op straffe van een dwangsom wordt verboden om:

1. werknemers van de oude werkgever te benaderen en te werven;
2. klanten, relaties en leveranciers van de oude werkgever te benaderen;
3. commerciële relaties met die klanten, relaties en leveranciers aan te gaan;
4. bedrijfsinformatie van de oude werkgever te delen.

Bekijk hier onze incasso diensten

Dezelfde opzegbrieven

De kantonrechter stelt het Amerikaans bedrijf deels in het gelijk. Uit stukken blijkt dat verschillende ex-werknemers meerdere keren bijeen zijn geweest voor een bespreking bij de voormalige vice president sales. Ook de opzegbrieven van de medewerkers zijn allemaal verstuurd in dezelfde week en zijn woordelijk bijna hetzelfde. Hierin heeft de ex-HR-medewerkster een belangrijke rol gespeeld, zo blijkt uit Whatsapp-verkeer.

Hieruit maakt de kantonrechter op dat de oud vice president sales en de oud-HR-medewerkster actief samen hebben gewerkt om medewerkers van het Amerikaanse bedrijf binnen te halen. Dit is in strijd met de afspraken in de arbeidsovereenkomst van hun oude werkgever. De andere ex-werknemers hebben volgens de kantonrechter niet strafbaar gehandeld, maar hebben zich alleen laten ronselen. Het Duitse bedrijf wordt ook gestraft, omdat het heeft geprofiteerd van de contractinbreuken. De voormalige vice president sales, de HR-medewerkster en het Duitse bedrijf krijgen veroordelingen met forse dwangsommen worden verbonden. Ook moeten zijn correspondentie en uitgewisselde bestanden rond deze kwestie overleggen aan hun oude werkgever op straffe van dwangsommen.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op