Rapport recherchebureau onvoldoende bewijs voor ontslag op staande voet

Het komt regelmatig voor dat werkgevers een recherchebureau inschakelen wanneer zij het vermoeden hebben dat werknemers onjuiste informatie doorgeven over hun afwezigheid door ziekte. Dat pakt niet altijd goed uit. In een zaak die onlangs diende voor het Gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch schakelde een werkgever een recherchebureau in, omdat hij twijfels had bij het verhaal van een zieke medewerker. Uiteindelijk werd de werkgever veroordeeld tot betaling van een boete van zo’n 2.500 euro aan de medewerker en werd het ontslag op staande voet ongedaan gemaakt. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Wat gaat het in deze zaak over? Een werknemer is eind 2017 in dienst getreden bij een werkgever. Medio 2021 meldt de werknemer zich ziek en sinds die tijd heeft hij niet meer gewerkt. Nadat de medewerker één jaar is, laat de werkgever een arbeidskundig onderzoek uitvoeren. Hieruit blijkt dat de medewerker beperkingen heeft en zeer beperkt inzetbaar is. De werkgever twijfelt echter of dit wel helemaal juist is en schakelt daarom een recherchebureau in. Dit bureau stelt onder andere vast dat de medewerker meerdere malen spullen van zijn auto naar zijn huis sjouwt. Dit terwijl de werknemer bij zijn werkgever heeft aangegeven dat hij niet eens een drinkbeker kon optillen. De werkgever besluit daarop om deze werknemer op staande voet te ontslaan.

Bekijk hier onze incasso diensten

Inbreuk op persoonlijke levenssfeer

De werknemer vecht het ontslag aan bij de kantonrechter en is van mening dat met het onderzoek van het recherchebureau een inbreuk is gepleegd op zijn persoonlijke levenssfeer en dat het bewijs daardoor onrechtmatig is verkregen. Daarom moet het bewijs volgens hem buiten beschouwing worden gelaten.

De werknemer had zelf tegen zijn baas gezegd dat hij niet in staat was om te werken, zelfs niet normaal kon zitten en daardoor ook niet lang in een auto kon rijden. Dat was echter anders dan werd waargenomen door het recherchebureau. Dat zag namelijk dat de werknemer langdurig en normaal kon zitten en zelfstandig met zijn auto naar huis kon rijden.

Bedrijfsarts

De werkgever gaat vervolgens in beroep bij het Gerechtshof. Dat vindt het inschakelen van een recherchebureau door de werkgever in deze zaak niet ontoelaatbaar. Ook omdat er volgens het hof geen andere wijze was waarop de werkgever zou kunnen vaststellen of de twijfels over de verklaringen van de medewerker terecht waren.

Toch oordeelt ook het hof dat het ontslag op staande voet door de kantonrechter in eerste instantie terecht is vernietigd. Dit omdat uit het rapport van het recherchebureau niet kan worden opgemaakt dat de werknemer zijn gezondheidsklachten wezenlijk heeft overdreven. Indien dit wel het geval zou zijn geweest, dan zou de werkgever de bevindingen van het recherchebureau eerst aan de bedrijfsarts moeten voorleggen om de zaak opnieuw te beoordelen. De werknemer heeft bovendien recht op loondoorbetaling en krijgt een immateriële schadevergoeding van 2.500 euro toegekend.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op