Compensatie transitievergoeding voor grotere werkgevers gaat veranderen

Het nieuwe kabinet is voornemens om de compensatieregeling voor transitievergoedingen voor werkgevers aan te passen. Alleen werkgevers met minder dan 25 werknemers kunnen vanaf 1 juli 2026 nog gebruikmaken van de compensatieregeling, die geldt voor de transitievergoeding die zij moeten betalen als zij werknemers na twee jaar ziekte willen ontslaan. Werkgevers met meer dan 25 werknemers kunnen dan geen beroep meer doen op deze compensatieregeling.  

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Alle werkgevers die medewerkers in dienst hebben, die meer dan twee jaar ziek zijn en om die reden de arbeidsovereenkomst beëindigen, kunnen nu nog compensatie voor de transitievergoeding aanvragen bij het UWV. Dit kan pas nadat de vergoeding eerst is betaald.

Langdurige ziekte

Een voorwaarde om als werkgever in aanmerking te komen voor deze compensatie bij langdurige ziekte is onder meer dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd omdat de werknemer meer dan 2 jaar ziek is. Ook moet de werknemer nog steeds ziek zijn bij het einde van het contract. Werkgevers kunnen ook compensatie aanvragen als een werknemer deels is ontslagen als gevolg van zijn langdurige ziekte. De contracturen moeten in zo’n geval wel met ten minste 20 procent zijn afgenomen.

Bekijk hier onze incasso diensten

Arbeidsovereenkomst

Bedrijven kunnen de compensatieregeling aanvragen binnen zes maanden nadat zij de transitievergoeding hebben betaald. Het UWV neemt vervolgens binnen acht weken een besluit over de vergoeding. Werkgevers dienen bij een aanvraag voor compensatie altijd de arbeidsovereenkomst of een ander bewijs met de startdatum van de arbeidsovereenkomst te overleggen. Verder dient ook een bewijs van het einde van de arbeidsovereenkomst te worden overlegd.

Andere documenten die dienen te worden aangeleverd zijn onder meer:

  • De loonstrook van de periode voorafgaand aan de datum waarop uw werknemer 1 jaar ziek was.
  • De loonstrook van de periode waarin het opzegverbod wegens ziekte voorbij was.
  • Een berekening van de transitievergoeding waarop de werknemer recht had op de einddatum van het opzegverbod wegens ziekte.
  • Het bewijs dat de volledige transitievergoeding betaald is, en op welke datum.

Wettelijke transitievergoeding

Bedrijven krijgen van het UWV meestal het bedrag terug waar de werknemer wettelijk recht op had. Soms betaalt het UWV minder terug dan de wettelijke transitievergoeding. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een werknemer niet genoeg is ondersteund door de werkgever bij diens re-integratie, of als niet alle documenten zijn aangeleverd. Werkgeverspremies en wettelijke rentes worden ook niet vergoed door het UWV.

De ingangsdatum van deze (wets)wijziging voor compensatie van de transitievergoeding voor grotere werkgever sis overigens nog niet definitief. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen. Na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant kan de wet ingaan.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op