Nieuwe werkgever en werkneemster beboet voor overtreding concurrentiebeding

De Rechtbank Midden-Nederland heeft de nieuwe werkgever en een medewerkster boetes opgelegd als schadevergoeding voor het overtreden van een concurrentiebeding. De medewerkster krijgt een boete van 20.000 euro. De hoogte van de boete van de werkgever moet nog bepaald worden. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Wat speelt er in deze zaak? Een medewerkster met een concurrentiebeding zegt haar arbeidsovereenkomst op en treedt bij een ander bedrijf in dienst. In het concurrentiebeding van de medewerkster staat het volgende:

‘Het is werknemer uitdrukkelijk verboden om gedurende de onderhavige arbeidsovereenkomst alsmede gedurende een tijdvak van 1 jaar na beëindiging van de onderhavige arbeidsovereenkomst in enigerlei vorm een zaak gelijk of gelijksoortig aan werkgever te vestigen, te drijven, mede te drijven of te doen drijven, hetzij direct hetzij indirect, alsook financieel in welke vorm dan ook bij een zaak gelijk of gelijksoortig aan werkgever belang te hebben, direct of indirect of daarvoor op enigerlei werkzaam te zijn, hetzij tegen vergoeding hetzij om niet. Gezien het feit dat het werkgebied van werkgever heel Nederland is, geldt het onderhavige concurrentiebeding voor heel Nederland.’

Niet veel later verliest het bedrijf waar de medewerker voor werkte een aantal trouwe klanten waar al jaren zaken mee worden gedaan.

Bekijk hier onze incasso diensten

Concurrerende werkzaamheden

De werkgever heeft het vermoeden dat de voormalige medewerkster samen met een vroegere aandeelhouder van het bedrijf concurrerende werkzaamheden verricht. Er wordt een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld om dit te gaan onderzoeken. Het bureau komt erachter dat beide personen inderdaad vanuit hetzelfde bedrijfspand werkzaam zijn.
Enkele weken later verzoekt de werkgever in een brief aan de oud-medewerkster om te stoppen met concurrerende werkzaamheden en de boete voor de overtreding van het concurrentiebeding te betalen. Ook de nieuwe werkgever wordt gesommeerd om het dienstverband met de medewerkster te verbreken, vanwege onrechtmatige concurrentie.

Matigingsverzoek

De nieuwe werkgever en medewerkster weigeren dit, waarna het tot een rechtszaak komt. Daarin stelt de rechter vast dat de medewerkster inderdaad haar concurrentiebeding heeft overtreden. Op basis van de boeteclausule in dit beding zou de medewerkster een bedrag van bijna 100.000 euro moeten terugbetalen. De vrouw dient echter een matigingsverzoek in bij de rechter. Omdat de vrouw een brutojaarsalaris van iets meer dan 30.000 euro heeft, oordeelt de rechter dat dit niet in verhouding staat tot de boete die zij aanvankelijk zou moeten betalen. Ook vindt de rechter dat de voormalige werkgever haar al eerder had kunnen waarschuwen voor de gevolgen van het schenden van het concurrentiebeding. De boete wordt daarom gematigd tot 20.000 euro. De rechter vindt verder ook dat de nieuwe werkgever onrechtmatig heeft geprofiteerd van de werkneemster. Ook hij moet daarom een nog nader te bepalen schadevergoeding betalen.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op